Zdroje sacharidů
Kde najdeme sacharidy, cukry neboli karbohydráty?
Jak jsme se již zmiňovali v obecném úvodu o makroživinách, jsou ve stravě potřebné třeba pro fungování mozku, pro dodání energie na práci svalů... Nicméně jako u ostatních živin, na nás záleží, jaká množství pojídáme a jakou kvalitu si vybíráme.
Sacharidy můžeme konzumovat ve formě komplexních, nebo jednoduchých sacharidů. Můžeme je jíst ve formě přirozeně se vyskytující, nebo můžeme konzumovat produkty, kde jsou přidávané v procesu přípravy. To kolik jich naše tělo potřebuje vždy záleží na našem životním stylu.
- Do svého sešítku si můžete zapsat které, jak často a kolik níže zmiňovaných surovin a výrobků jíte.
Komplexní sacharidy
někdy označované jako složité cukry - se v těle postupně tráví a energie z nich je pro nás využitelná delší dobu, nezpůsobují dramatické výkyvy glykemie a nenutí naše tělo k rozkolísanosti inzulinové křivky.
V podstatě jsou to ty sacharidy, které chceme ve své stravě upřednostňovat.
Mezi jejich zdroje patří například:
- celozrnný žitný chléb
- celozrnná rýže a další obiloviny např: pohanka, oves, ječmen, špalda, pšenice, jednozrnka ...
- pseudobiloviny např: quinoa, amarant, jáhly
- ovesné, ječné a jiné vločky
- brambory
- další výrobky z celozrnné mouky například těstoviny (této skupině často říkáme „příloha“)
- luštěniny
Jednoduché cukry
Dále tu máme ty tak zvané jednoduché cukry, jejichž konzumace by v běžném stravování neměla být větší než 10 % z našeho celkového energetického příjmu.
Při sportování může být příjem vyšší. Mnohdy to bývají suroviny a jídla, která jsou už v ústech sladká. A mívají vyšší glykemický index.
Jednoduché cukry získáme v běžné stravě například konzumací
- čerstvého a sušeného ovoce, ovocných šťáv,
- sladších druhů zeleniny,
- mléčných výrobků (myslím i těch nepřislazovaných)
- bílé rýže a produktů z bílé mouky...
- čokolády
- koláče
- dorty
- zmrzliny
- bonbóny
- slazené mléčné výrobky
- proslazované ovoce
- alkohol
- marmelády
- sladké nápoje
- další cukrovinky
Na fotce u tohoto odstavce jsou zachyceny jednoduché sacharidy. Jak vidíte je mezi nimi i ovoce, protože v něm ty jednoduché cukry jsou. Jen pro upřesnění, nemám nic proti ovoci (i když za sebe preferuji zeleninu), ale je rozdíl dát si 2 meruňky anebo sníst kilo meruněk na posezení. To první samozřejmě doporučuji to druhé už moc ne.
Vláknina
Zde bych se zmínila o vláknině, která patří mezi nestravitelné polysacharidy.
Pro naše tělo není v rámci klasického výživového poradenství počítaným zdrojem energie (i když nějakou ji má), ale potřebujeme ji v dostatečném množství pro optimální fungování střeva.
- navozuje pocit větší sytosti
- čistí střevo
- zvětšuje objem tráveniny, tím zlepšuje její pohyb trávicím traktem a následně ovlivňuje kvalitu stolice
- tvoří živnou půdu pro střevní mikroflóru
V blogu najdete samostataný příspěvek Jak to máte s vlákninou a stolicí.