Co máte v pitném režimu?

PITNÝ REŽIM – hydratace

  • Je důležité pravidelně přijímat dostatečné množství tekutin, abychom doplnili ztráty, ke kterým dochází pocením, močením a dýcháním.

  • Pokud máme pitný režim v pořádku, jsme výkonnější, cítíme se zdravější a máme více energie.

Mnoho lidí, se kterými si povídám, má v pitném režimu "rezervy", ještě stále jed dost lidí, kteří málo pijí a je i dost takových, kteří v rámci konzumace tektin přimou zbytečně mnoho kaloríí, které nedokážou spálit. Nicméně oproti roku 1992, kdy jsem svoji poradenskou praxi začínala se situace výrazně zlepšila.

Nejlepší tekutinou pitného režimu je voda, která nám průběžně napomáhá tělo pročišťovat. A krásné přirovnání, které v této souvislosti ráda používám, když lidé nad vodou ohrnují nos je: "A vyprali byste si prádlo, nebo vytřeli podlahu sladkou limonádou? " 

Mám štěstí, že mi voda chutná, pro někoho je potřeba si ji trochu ochutit, třeba trochu máty, nakrájeným ovocem, citrónem .... 

Podle kondice a chutí člověka jsou vhodné i čaje, nejlépe neslazené. Osobně ráda doporučuji čaj Kukicha, který je používaný v makrobiotice a považuje se za zásadotvorný, meltu a někdy podle stavu člověka ledvinové, jaterní čaje a jiné bylinkové čaje. Na podporu hubnutí čajovinovou směs Thermojetics.

Doporučené množství je z velké míry závislé na tělesné hmotnosti a zdravotním stavu. U zdravého člověka se standartní postavou můžeme počítat 0,4 deci vody na 10 kg váhy. V teplém prostředí a při sportování je možné toto množství navýšit.

V případě velké konzumace ovoce a šťavnatých pokrmů lze množství tekutin snížit.

U ovocných a zeleninových šťáv i když jsou 100% je vhodné všímat si jejich kalorické hodnoty. Z mého pohledu je lepší dát si jedno čerstvé jablko a pít vodu, než si dát třeba 2 deci jablečného džusu.

Mezi obecná doporučení patří vyhýbat se slazeným, karbonizovaným (syceným, bublinkovým) a alkoholickým nápojům. Jasně jednou za čas si člověk sem tam nějakou skleničku na chuť může dát, ale nemělo by to výt základem pitného režimu. To víte, že Dan na oslavách a v restauraci využije možnosti dát si třeba jahodové cappy, nebo Fantu, nebo colu, ale základ i jeho pitného režimu je voda. Já si sporadicky dám třeba tonik, nebo decku černého piva, ale v rámci roku by se ty příležitosti spočítali na prstech rukou, no možná i nohou dohromady.

Káva se nepočítá do pitného režimu.

Pokud jsme zdraví, tak v podstatě NIC není zakázané. U všeho záleží na vytvoření takové rovnováhy, která bude našemu tělu prospěšná a pro náš aktuální stav zvládnutelná. Prostě někdo má dobrý kořínek a projde mu mnohem větší "prasení", než tomu, kdo ho má nějakým způsobem oslabený.

Teče, ale má kalorie

Ráda bych Vás tu upozornila, na některé kalorické souvstažnosti. Vnímám, že mnoho lidí přijímá v nápojích nadbytečné kalorie a navíc si nepotřebně rozkolísává hladinu krevního cukru.

 Jak jsou nápoje tekuté, člověk je mnohdy trochu podceňuje a lidé mívají tendenci je jaksi nezapočítávat do svého kalorického příjmu.

Uvedu sem 2 příklady rozložení kalorického příjmu potravy do 5ti jídel za den, u jídelníčků s doporučeným příjmem 6500 kJ a 7500 kJ. Jsou to poměrně časté hodnoty u žen, když chtějí hubnout. Pro muže a pro hodně aktivní ženy a velkým množstvím svalové hmoty by to mohlo nedostačovat.  (Doporučený kalorický příjem je věc individuální, vychází z hodnoty bazálního metabolizmu - což je množství spotřebované energie na "chod" našeho organizmu v úplném klidu - dení příjem kalorií, by pod neměl být pod touto hodnotou. U doporučeného deního příjmu se hodnota daná bazálním metabolismem navyšuje o energii na trávení, pohyb, výkon profese a další aktivity ... )

                    6500 kJ               7500 kJ

snídaně         1625 kJ                1875 kJ
svačina            650 kJ                 750 kJ
oběd              1950 kJ               2250 kJ
svačina            650 kJ                 750 kJ
večeře            1625 kJ               1875 kJ

Tuto tabulku, jsem zde dala proto, abyste viděli, že takových 600 - 800 kJ může být pěkná svačinka, že 1600 kJ, může být snídaně, nebo večeře... Nyní zde uvedu kalorické hodnoty některých nápojů. Nemyslím si, že jejich přiměřená, nárazová konzumace je špatná. Nicméně pokud je máme pravidelně ve větším monožství ve svém jídelníčku, mohou nám v něěm dělat neplechu.

džus 100% 2 dc  - 400 kJ
cola a podobné nápoje 2 dc  - 360 kJ
mléko polotučné 2dc  - 380 kJ
mléko plnotučné 2dc  - 530 kJ
víno bílé suché 2 dc - 571 kJ
víno črvené suché 2 dc - 615 kJ
pivo světlý ležák 10  0,5 l   - 800 kJ
pivo tmavé 10    0,5l  - 1111 kJ  

Jednotlivé hodnoty jsou orientační, mohu se  odlišovat podle výrobce, typu nápoje, odrůdy ovoce ze kterého je džus..., ale to není to podstatné, chtěla jsem Vám tu ukázat, jak se v tekuté formě dá zkonzumovat veliké množství kalorií.

Třeba taková 2 pivečka je kalorický příjem, odpovídající slušné večeři a to nemluvím o tyčinkách, které se k němu třeba přikusují. Nemám nic proti občasné decce k dobrému jídlu. A to samé platí u vína, slazených nápojů... Většina džusů se dá velice dobře ředit vodou, čímž se zvýší množství zkonzumované tekutiny (Nicméně glikemický index stále zůstává poměrně vysoký a popíjení sladkých nápojů během dne rozkolísává hladinu krevního cukru - více o této tématice je v příspěvku o glykemickém indexu a glykemické náloži https://www.akademiezmeny.cz/poradna/pravidelnost-ve-strave-gi-a-glikemicka-naloz/205). 

Prostě jak ráda říkám, všechno se počítá a je dobré to mít na zřeteli.

Pití u jídla

Doporučuji lidem, aby pili průběžně přes celý den a už moc ne před spaním, aby v noci nemuseli vstávat na záchod a ledviny měly čas na odpočinek. Pozoruji, že dost lidí si na pití vzpomene v čase oběda, nebo jiného jídla.  Proto sem přidám sem ještě moje zamyšlení, týkající se tohoto tématu. Psala jsem ho před pár lety v Bulharsku.

Tento post neni ani tak o tom co pít, ale kolik pít k jidlu. V restauraci, kam ráda chodím, si už zvykli, že si většinou k jidlu neobjednávám pití. A jen někdy si dávam polévku. Ale v mnoha jiných na mě divně koukají, když si pití neobjednám.

Je velký rozdil v tom, dat si při jídle pár doušků na " navlhčeni " jidla a nebo jidlo v nápoji "utopit".

To první schvaluji, to druhé může mít za následek tak zvané naředěni žaludečnich šťáv a oslabení schopnosti žaludku kvalitně trávit.

Není to, že bychom třeba ke snídani nepili, nebo, že Danovi u jídla zakazuji pít. Má to, jak potřebuje. le rozhodně to nefunguje tak že k jídlu dostane jakou součást sklenici s pitím a musí ji vypít. Třeba teď na dovče jsme pili rano na pokoji, než jsme šli na snídani. Na snídani pak měl malý hrneček čaje a někdy trochu džusu a pak jsme pili průbežně přes celý den. Avšak když jsem koukala kolem jak na snídanich, tak v restauracích, tak jsem běžne viděla jak k snídani lidi vylipi 2 skleničky džusu a ještě kávu nebo čaj. Nebo během doby, co jsme večeřeli, což nebylo až tak dlouho, snědli jidlo a k němu vypili 2 pivka.

Zkuste si sami uvědomit, jak to máte s pitim při jidle a hlavně, jak vam to vyhovuje. Berte tuto poznámku, jako podnět k zamyšleni. Já se o těchto skutečnostech dozvědela před lety, když jsem se více zabývala ajurvedou. Po letech pozorovani a vnimani jsem neutápěni jidla přidala ke svým návykům.