menstruace a prekyselení

Co může ženám podpořit proces udržení zdravého pH v obdobích, kdy z nějakého důvodu přijdou o menstruaci?

 

ROZPRACOVÁNO

 

Menstruace je jedním z našich důležitých pomocníků k udržení acidobazické rovnováhy. Ve chvíli kdy ji nemáme (těhotenství, přechod, antikoncepce, po gynekologických operacích) můžeme svému tělu odlehčit i jinak. O tom je tento příspěvek. Psala jsem ho na základě své zkušenosti se zhruba 3 letou absencí menstruace v období těhotenství a kojení a zkušeností klientů v mé poradně.

Udržení zdravého pH v těhotenství výrazně ovlivní, jak Vaše tělo zvládne přípravu na mateřství.

Tento příspěvek se v mnohém vztahuje i na všechny ženy, které mají z jakéhokoliv důvodu pozastavenou, nebo omezenou menstruaci (operace, antikoncepce, menopauza ...) .

Období těhotenství je pro ženy v mnoha směrech výjimečné. Osobně mě přišla vtipná a pravdivá kniha s názvem Jsem těhotná, ne nemocná. Mnohdy se těhotné ženy dostanou do situací, kdy nevědí, co je správné, dostává se jim rozporuplných rad, nechtějí udělat krok vedle. Mnohdy jsou vystavovány strachu, který přesahuje hranice zdravé opatrnosti ... Sama jsem tím v těhotenství prošla a bohužel jsem v té době nebyla seznámena se souvislostí mezi překyselením a výpadkem každoměsíční menstruace na mé tělo.

Zjednodušeně řečeno, ženám každoměsíční menstruace pomáhá odvádět přebytky kyselosti se kterou se během měsíce nedokázalo tělo vyrovnat a kterou si "odložilo" na pozdější vyplavení menstruací. Je to i jeden z důvodů, proč se mnoho žen nedlouho před menstruací necítí ve své kůži, čím více odpadu čeká na své vyplavení, tím může být stav horší. Pokud je menstruace u ženy z jakéhokoliv důvodu přerušena (těhotenství, kojení, přechod, léčba), nebo omezena (antikoncepce, léčba) nedochází k pravidelnému čištění a uvolnění, nečistoty se v těle více zadržují, a proto se mohou výrazněji projevit různé neduhy související s překyselením. Například vypadávání vlasů, zhoršení kvality kůže, zvýšený výskyt zánětlivých stavů, kyselý zápach z úst, zapáchající pot v podpaží a na chodidlech, zvýšený výskyt celulitidy, úbytek vápníku v kostech, otoky, větší náchylnost k nemocem ...  Proto je vhodné se zamyslet, jak tento "výpadek" jednoho z velice silných přirozených odkyselovacích mechanizmů alespoň částečně nahradit. (Muži nemají menstruaci, avšak mají jiné mechanizmy můžete si povšimnout, jak mnohem častěji, než ženy přijdou o své vlasy, nebo je postihne infarkt. - Více se o této tematice můžete dozvědět v knize Dr. Jenstchury o překyselení.)

 

O souvislostech překyselení a období těhotenství a kojení jsem se dozvěděla, když jsem měla půlročního syna, v té době jsem kojila a začaly se u mě objevovat projevy překyselení, které se u těhotných a novopečených maminek považují za normální, např.: zvýšené vypadávání vlasů, přecitlivělý žaludek, v těhotenství to byla v posledním trimestru těhotenská cukrovka a otoky nohou. Přestože jsem o překyselením jako takovém již několik let věděla, nenapadlo mě to vše dát do souvislostí, prostě jsem žila v tom, že to tak je u novopečených maminek normální. Znovu se ukázalo, že jedna věc je toho spoustu vědět a druhá je umět to ve správný čas využít.

Když jsem na školení Dr. Jenschury pochopila jaký prospěch můžu mít z některých prostředků, které neutralizují překyselení, okamžitě jsem je začala používat. Obohatila jsem svůj jídelníček o zásadotvorné potraviny, omezila kyselinotvorné a začala jsem jíst omnimolekulární výživovou směs WurzelKraft a používat zásadité koupele MeineBase. Dále jsem se odkyselováním zabývala v rámci poradenství a krom praxe jsem o něm studovala z různých zdrojů. Dnes je synovi přes 7 let a program pro zdravé pH je nadále součástí našeho životního stylu, vnímám ho jako součást osobní hygieny.

Výběr zásaditého programu je vždy individuální. Člověk by měl koukat i na to, aby si jej mohl dovolit z dlouhodobého hlediska.

Co se týká těhotných, tak jsou podle mě nejdůležitější zásadité koupele například Maine Base, nebo mořská sůlse sodou, které z těla skrze pokožku odplavují přebytečný odpad. Tímto se odlehčí ledvinám a celému tělu, které je v těhotenství více zatěžováno. Pokud ženě nevyhovují celotělové koupele, může si několikrát týdně dopřát zásadité koupele chodidel v lavórku, nebo zásadité papuče, či podkolenky. I ty pomáhají.

 

Dále pak doplňování minerálů, které tělo používá pro neutralizaci nadbytku kyselin. Minerály se konzumují v kvalitní zelenině, semenech, řasách. Dále se dají doplnit cílenými prostředky. Osobně dlouhodobě používám WurzelKraft a Schindeleho minerály, které jsem jednu dobu nabízela v obchůdku se zdravou výživou. WurzelKraft je směs cca 100 složek (květového pylu, bylin, semen, sušených plodů ovoce a zeleniny) jedná se o energeticky velice silný prostředek, jí se po lžičkách. Důvod, proč jsem hledala i jiné prostředky na doplnění minerálu je jeho cena. V mé poradenské praxi jsem zjistila, že mnoho mých klientů jej právě kvůli ceně nemohlo používat dlouhodobě. Kvůli výše zmiňovaným důvodům jsem objevila Schindeleho minerály, o kterých jsem se v německé literatuře dočetla, že mají výrazný odkyselovací efekt a vápníkové doplněk.

V Německu se odkyselováním zabývají již několik dekád, tudíž s ním mají bohatší zkušenosti než u nás. Schindeleho minerály jsou u nás na trhu docela dlouho, osobně jsem je měla doma přes 10 let, tehdy jsem si je koupila na doporučení známé, netušila jsem však tehdy nic o odkyselení. Ale informace o jejich příznivých účincích se i tak šířily. Schindeleho minerály jsou 100% přírodní minerální (namletý minerál) prostředek, Wurzel Kraft je 100% přírodní vitální (z živých usušených rostlin, plodů...) prostředek, proto radím lidem je konzumovat společně.

Osobně jsem cílené "seriózní" odkyselování prováděla se zásaditými koupelemi Meine Base a Wurzel Kraftem od společnosti Jenschura. Proč právě s nimi? Protože mě souhra okolností na veletrhu vedla k těmto produktům a jejich kvalita, kterou jsem velice rychle pocítila. Proto jsem za nedlouho šla na odborné školení vedené osobně Dr. Petrem Jentschurou. (školení bylo 2 měsíce poté co jsem začala produkty používat) Díky školení jsem pochopila užitečnost odkyselování obecně i v specifických případech. Produkty společnosti Jentschura pracují jak na fyzické, tak na energetické úrovni a stojí za nimi lidé, kteří žijí to, o čem mluví.

V těhotenství a při kojení nedoporučuji odkyselovací čaje o kterých nevíte jakým způsobem fungují. Čaje, se kterými jsem se setkala jsou různé a lidé je kupují bez toho, že by tušili, co od nich mohou očekávat. Některé pomáhají posilovat vylučovací orgány a některé dokáží uvolňovat usazené strusky (například čaj 7x7), což ani v těhotenství, ani při kojení není nejvhodnější.

Určitě je vhodné pít dostatek vody, zásadotvorných nápojů (například čaje Kukicha, nebo Bancha) a občas nějaký ledvinový čaj, nebo hořký čaj na podporu jater.