Zdroje tuků

Poslední skupinkou makroživin, která se vyhodnocuje, když se zabýváme energetickým příjmem, jsou tuky, někdy označované jak lipidy. I tuky jsou pro fungování našich těl nepostradatelné a opět je na nás, kolik a které sníme.

Již malé množství má docela výraznou energetickou hodnotou. U tuků je zákeřné to, že málokdy jíme jen tak čistý tuk, většinou je někde zakomponovaný a člověk má tendenci si to neuvědomovat. 

Náš příjem tuků by se měl skládat (pokud nejsme vegetariáni, vegani) jak z rostlinných, tak ze živočišných zdrojů.

  • Živočišné tuky se v dostatečném množství vyskytují v rámci masa, másla a mléčných výrobků. Kdo jí maso a mléčné výrobky, většinou nedostatkem živočišných tuků netrpí.
  • Rostlinné tuky získáte většinou ve formě olejů, které použijete při vaření, a při konzumaci semen, ořechů a například i avokáda.
  • Výrobky při jejichž výrobě se tuk používá smažené potraviny, brambůrky, chipsy, mnoho druhů slaného i sladkého pečiva. Pochutiny jako je čokoláda ... 

Je důležité, abychom měli ve svém jídelníčku jak tuky takzvaně tekuté - nenasycené (rostlinné netuhnoucí oleje a semena ze kterých se dělají a rybí tuk - i ten konzumovaný v rybách), tak ty tuhnoucí - nasycené (sádlo, lůj, máslo, kokosový, palmový tuk a kakaové máslo, tuky v mléčných výrobcích, v mase a uzeninách).  Je vhodné se postarat o to, aby nám tuky „tuhnoucí“ nevytěsnily ty „tekuté“.

  • Za sebe můžu říct, že přebytek tuků byl jedním z bodů, které jsem musela já upravit ve svém jídelníčku, když jsem chtěla nastolit rovnováhu v energetickém příjmu a zhubnout. Prostě jsem jich jedla moc a ani jsem si to neuvědomovala. Když jsme si dávala třeba chleba s Lučinou, nebo jiným sýrem, pěkně jsme si ho ještě namazala máslem, a jak jsme později zjistila třeba až 2násobným množstvím, než by bylo vhodné... a tak nějak mi to pěkně naskakovalo.
  • Když jsem si uvědomila, v čem všem přijímám tuky: semínka, ryby, sýry, čokoláda, oleje na podušení zeleniny, olej do salátové zálivky, olej na mozzarellu s rajčaty, kešu oříšky, avokádo, pomazánky – např. hummus, ořechové pasty, například tahini, mandlové máslo, olej na osmažení cibulky, slané krekry ..., tak jsem vážením a počítáním živin a kalorií jídel a jejich jednotlivých složek vyhodnotila, že mám tuků nadbytek. Hlavně těch „tuhnoucích“. Jedním z mých opatření je, že si máslo dávám jen občas a v menších porcích než tomu bylo v minulosti. Toto není zevšeobecnění, nebo výzva, abyste přestali používat máslo. Berte to spíš jako příklad, kde všude se dají najít tuky a že se dá hledat i rovnováha ve skladbě živit uvnitř jedné skupiny živin.

U tuků je dobré zaměřit se na pravidelný příjem omega 3 mastných kyselin, proto do jídelníčků průběžně zařazuji lněné semínko, konopné semínko a mastnější druhy ryb (losos, sardinky, makrela…).

  • Tak co už Vás napadlo vzít svůj sešítek a zapsat si v čem přijímáte Vy své tuky? Pokud ano, tak vás chválím.